Loti (LSL) används som valuta i Lesotho

Omvandla LSL till SEK och få den aktuella valutakursen för Lesotho Loti

Loti (LSL) används som valuta i Lesotho. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Lesotho Loti (LSL) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om LSL

NamnLSL – Lesotho Loti
ValutakodLSL
Mindre enhetSente eller lisente
ValutasymbolL eller M
CentralbankCentral Bank of Lesotho

Vilken valuta används i Lesotho?

Loti är den officiella valutan som används i Lesotho. Loti har valutakoden LSL och infördes 1966 då den ersatte Sydafrikanska valutan rand. Dessförinnan fram till 1920 använde man sig av Sydafrikansk mark.

Loti (LSL) - Allmän info & Historia

Lesotho ligger i Södra Afrika och är en så kallas enklav till Sydafrika. Befolkningen uppgår till nästan 2 miljoner och man använder sig av Lesotho Loti som valuta.

Landet ligger inte bra till ekonomiskt och är inte speciellt utvecklat och har därför ett väldigt starkt beroende till Sydafrika, många av de som bor i Lesotho arbetar i Sydafrika.

Lesotho Loti har idag en fast växelkurs till ZAR. Denna utfärdades 1990 och innebär att 1 LSL alltid är 1 ZAR. Det är Central Bank of Lesotho som ger ut Lesotho Loti.

Banken grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Maseru som är Lesothos huvudstad. Kortform för banken är CBL och den kallas även för Banka E Kholo Ea Lesotho. Loti har ett väldigt lågt värde och landet är fattigt.

Olika valörer för Lesotho Loti

  • mynt: 1, 2 och 5 Maloti
  • Underenhet: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 lisente
  • Sedlar: 10, 20, 50, 100 och 200 LSL

Det finns olika typer av valörer för valutan. Man använder sig av mynten, 1 Loti, 2 Maloti samt 5 Maloti. Singular är alltså Loti medan plural blir Maloti. Därefter finns även underenheten till Loti som kallas för lisente. Lisente finns i valörerna 1, 2, 5, 10, 20 samt 50 lisente. Sedlarna man använder sig av är 10, 20, 50, 100 och 200 Lesotho Loti, LSL. 1 LSL är 0.70 SEK medan 50 LSL är 35 svenska kronor.

Växelkurs Loti till svenska kronor

Den högsta sedeln är 200 Lesotho Ledi och den har ett värde på 139 SEK. Inflationen för LSL är i dagsläget 1.5 %. Om du planerar att resa till Lesotho kan du spara mycket pengar på att utföra växlingen på hemmaplan, detta är på grund av att de lokala bankerna ofta tar ut dyra avgifter. Du bör även se ut för turistfällor då detta som tidigare nämndes är ett land som är väldigt efter i ekonomisk utveckling.

Bild på Lesotho Loti sedel

Loti 200 sedel, valuta Lesotho