Ouguiya (MRO) används som valuta i Mauretanien

Omvandla MRO till SEK och få den aktuella valutakursen för Mauretansk Ouquiya

Ouguiya (MRO) används som valuta i Mauretanien. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Mauretaniens Ouguiya (MRO) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om MRO

NamnMRO – Ouguiya
ValutakodMRO
Mindre enhetkhoums
ValutasymbolUM
CentralbankBanque Centrale de Mauritanie - BCM

Vilken valuta används i Mauretanien?

I Mauretanien använder man Ouquiya som valuta. Ouguiya har valutasymbolen, UM samt valutakoden MRO. Tillsammans med Madagaskar Ariary så är Ouguiya en av två valutor som inte använder 10 som delningsbas vid valutaväxling. Istället så använder man sig Ouguiya av 5.

Ouquiya - Allmänt & historisk utveckling

Mauretanien med det formella namnet Islamiska republiken Mauretanien är ett land som är beläget i Afrika och har gränser till Mali, Algeriet, Senegal, Atlanten, Marocko samt Västsahara. Det bor lite över 3 miljoner människor i Mauretanien och de använder sig av Ouguiya som valuta.

Detta innebär att 1 Ouguiya delas i 5 khoums. Valutan Ouguiya infördes i Mauretanien 1973, dessförinnan så hade man använt sig av CFA-franc. Genom bytet så blev omvandlingen 1 MRO = 5 Franc. Det är Banque Centrale de Mauritanie förkortat BCM som ger ut valutan. Banken startades i samband med att Ouguiya infördes och har sitt huvudkontor i staden Nouakchott som är huvudstad i Mauretanien och där bor hela 30 procent av landets invånare. Valutan accepteras även som betalmedel i Sahrawi Arab Democratic Republic.

Valörer för valutan Ouquiya

  • Mynt: 1, 2, 5, 10 och 20 Ouguiya
  • Underenhet: 1 khoums
  • Sedlar: 50, 100, 200, 500 och 1000 MRU

Den lägsta valören som används inom valutan är 1 khoums, som används sällan idag och det går som tidigare nämndes i texten 5 khoums på 1 Ouguiya på grund av det unika delningssystemet som landet använder sig av. Därefter har man 1, 5, 10 och 20 Ouguiya som mynt. Det finns alltså enbart ett mynt som underenhet till Ouguiya och denna finns enbart i en valör. Sedlarna man använder sig av är 100, 200, 500, 1000 och 2000 MRO.

Växlingskurs Ouquiya till svenska kronor

1 MRO har ett ungefärligt värde av 3 öre när det konverteras till SEK. 1000 Ouguiya har ett värde av 26 SEK medan 100 har ett värde av 2.6 Svenska kronor. Den högsta sedeln är 2000 MRO sedeln, denna har ett värde som är jämställt med cirka 53 SEK. Mauretanien är ett av de fattigare länderna i Afrika. Valutan är dessutom påverkad av en inflation för tillfället som ligger på hela 4.4 procent. Detta är något många länder strävar efter.

Bild på Ouguiya sedel

Ouguiya 1000 sedel, valuta Mauretanien