Kina (PGK) används som valuta i Papua Nya Guinea

Omvandla PGK till SEK och få den aktuella valutakursen för Papua Nya Guinea Kina

Kina (PGK) används som valuta i Papua Nya Guinea. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Kina (PGK) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om PGK

NamnPGK – Papua Nya Guinea Kina
ValutakodPGK
Mindre enhettoea
ValutasymbolK
CentralbankBank of Papua New Guinea - BPNG

Vilken valuta används i Papua Nya Guinea?

Kina (K - Kina) är den officiella valutan som används i Papua Nya Guinea som ligger i Stilla havet. Valutakoden för Kina är PGK.Papua Nya Guinea är den västra delen av ön Nya Guinea. Ön är belägen i de sydvästra delarna utav Stilla havet.

Allmänt & Historia om valutan Kina

Man har en konstitutionell monarki och har därmed ett kungahus där den nuvarande drottningen heter Elizabeth den andre. Alltså har man erkänt det engelska kungahuset och på detta vis är Elizabeth den andre Papua Nya Guineas statschef. Premiärministerns namn är Peter O´Neill.

Landet bröt sig fritt ifrån Australien år 1975 och har sedan dess varit självständigt. Befolkningen i landet uppskattas till lite över fem miljoner. Det som gör Papua Nya Guinea unikt är antalet språk och olika dialekter som talas. Man kan hitta hundratals olika språk och forskare tror att åtminstone fem utav språken som stötts på under åren inte längre talas på grund av någon inte längre kan de.

Valutan i landet heter Kina och förkortas PGK. Den har både sedlar och mynt och de har olika valörer. Valutan i landet kallas i korthet alltså för Kina och förkortningen för den är PGK - Papua Guinea Kina. Banken BPNG är distributören av valutan och banken grundades år 1973 och har sitt huvudkontor i huvudstaden Port Moresby.

Valörer för valutan Papua Nya Guinea Kina

  • Mynt: 1 Kina
  • Underenhet: 1 (används sällan), 2 (används sällan), 5, 10, 20 och 50 toea
  • Sedlar: 2, 5, 10, 20, 50 och 100 PGK

De olika valörerna är som följer,

1 Kina (Mynt)

Underenheterna i mynt kallas toea och finns i ordningen 1 (används sällan), 2 (används sällan), 5, 10, 20 och 50 toea.

Valörerna i sedlar är som följer,

2, 5, 10, 20, 50 och 100 PGK.

Den nuvarande valutan infördes istället för den Australiensiska dollarn och har kallats både Nya Guinea Pound som Nya Guinea mark. Varför namnet Kina används skall ha sitt ursprung i kinasnäckan. Tillbaka i historien så användes kinasnäckan som betalningsmedel på ön.

Växelkurser - Kina till andra valutor

Ifall man ställer PGK emot Svenska kronor, så skulle du få 100 PGK för cirka 310 Svenska kronor. Du får betala 23 Brittiska pund för 100 PGK och ifall man gör jämförelsen med USD så betalar du cirka 36 US dollar för 100 PGK.

Bild på Papua Nya Guinea Kina sedel

Papua Nya Guinea 5 Kina sedel, valuta Papua Nya Guinea