Lilangeni (SZL) används som valuta i Swaziland

Omvandla SZL till SEK och få den aktuella valutakursen för Swazi Lilangeni

Lilangeni eller Swazi Lilangeni (SZL) används som valuta i Swaziland. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Swazi Lilangeni (SZL) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om SZL

NamnSZL – Lilangeni
ValutakodSZL
Mindre enhetCent
ValutasymbolL eller E
CentralbankCentral Bank of Swaziland / Umntsholi Wemaswati, - CBS

Vilken valuta används i Swaziland?

Man använder sig av Lilangeni eller Swazi Lilangeni som valuta i Swaziland. Valutan, Lilangeni har valutakoden SZL och symbolen, L eller E och Lilangeni heter Emalangeni i pluralform. Lilangeni infördes som valuta i Swaziland år 1974 och har sedan år 1990 en fast växelkurs mot Sydafrikanska Rand (ZAR). 1 SZL är alltid en ZAR, vilket bestämdes av Common Monetary Area som innefattar Swaziland, Namibia, Lesotho och Sydafrika.

Valutan Lilangeni & Emalangeni - Allmänt & Historia

Swaziland är en monarki med det formella namnet Konungariket Swaziland och är beläget i Södra Afrika. Denna monarki är en av de äldsta i Afrika och det bor totalt en och en halv miljon människor i Swaziland.

Dessa valutor går alltid att växla jämnt med varandra. Det innebär även att de både sjunker och stiger tillsammans.

Det är Central Bank of Swaziland som ger ut Lilangeni. Banken grundades år 1974 i samband med att valutan Lilangeni skapades. Central Bank of Swaziland har beteckningen CBS som kortform av sitt namn. Banken har sitt huvudkontor i Mbabane, som även är huvudstad i Swaziland och en av landets mest folktätaste och största städer.

Valörer för Swazi Lilangeni - Sedlar och mynt

  • Mynt: 1, 2 och 5 Emalangeni
  • Underenhet: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cents
  • Sedlar: 10, 20, 50, 100 och 200 SZL

När man talar om valutan, Lilangeni i singular använder man sig av just Lilangeni, men det är viktigt att veta att Lilangeni i plural istället får namnet Emalangeni. Det finns många olika valörer för Lilangeni vilket ger en bred betalningsrepertoar. Det lägsta myntet som finns är 1 cent och därefter följer 2, 5, 10, 20 och 50 cents. Värdet på 1 Lilangeni är 100 cents och 10 Emalangeni motsvarar 1000 cents.

Man har även mynten 1 Lilangeni samt 2 och 5 Emalangeni.

Sedlarna är 10, 20, 50, 100 och 200 SZL. 200 SZL har ett värde av 139 SEK medan 100 SZL är värda 69 SEK. 1 cent, som är Swazilands lägsta valör, är värd 0.7 öre i SEK.

Det är betydligt billigare att äta, leva och bo i Swaziland än det är i Sverige, åtminstone ur svenska perspektiv. Swaziland är fattigt trots sin rika vattenförsörjning och sitt jordbruk.

Bild på Lilangeni sedel

Lilangeni 10 sedel, valuta Swaziland