Kroatien valuta

Kroatisk Kuna används som valuta i Kroatien. Läs mer här om Kroatiens valuta som betalningsmedel samt hur du enklast växlar Kroatiska kuna, vilka andra betalmedel du kan använda i Kroatien samt här hittar du även den dagsaktuella valutakursen för HRK, Kroatisk kuna.
Kroatien valuta Dubrovnic

Vilken valuta har Kroatien?

Kroatisk Kuna används som valuta i Kroatien. Kroatisk Kuna infördes som valuta i Kroatien år 1994 och ersatte då den tidigare valutan som var den kroatiska dinaren. Kroatisk kuna finns i valörerna 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 och 1000 HRK sedlar samt i mynten 1, 2, 5 kuna och 1, 2, 5, 10, 20 och 50 lipa.

Växla till kroatisk valuta & Betalningsmedel och andra valutor som accepteras i Kroatien

Alla de största kreditkorten som Visa, Amex, Diners och Mastercard accepteras nästan överallt i Kroatien. Det är ändå alltid bra att ha tillgång till den lokala valutan kuna, eftersom det oftast alltid finns mindre ställen som inte accepterar bankkort som betalmedel.

För att få koll på hur mycket Kroatiska Kuna du får för dina svenska kronor kan det vara värt att kolla upp valutakursen för Kuna innan avresan till Kroatien.

Förmånligaste växlingskursen till kuna genom kontantuttag i bankomat

Bankomater hittar man i alla större samhällen, turistområden och städer. Nuförtiden så får man så gott som alltid den bästa växelkursen genom att göra kontantuttag från bankomat istället för att växla till den lokala valutan på växlingskontor.

Inom Europa brukar dessutom uttag i bankomat vara avgiftsfritt. Man kan göra kontantuttag med bankkort som Visa och Mastercard dygnet runt i dessa bankomater.

Resecheckar accepteras på de större ställen och går bra att växla in men är inte speciellt förmånligt. Utländsk valuta, som exempelvis EUR och resecheckar går bra att växla på växlingskontor, större hotell, flygplatsen samt i banker i Kroatien.

Öppettider för banker i Kroatien & Allmän information

Öppettider för banker i Kroatien är vanligtvis måndag till fredag kl. 08.00 – 17.00 och lördagar kl. 08.00 – 12.00.

Zagreb är huvudstad i Kroatien och andra större städer består av Split och Dubrovnik. Turismen till Kroatien har verkligen exploderat på de senaste åren och allt fler svenskar väljer Kroatien framför de klassiska resmålen kring medelhavet.

Kroatien är väldigt likt Grekland i vissa avseenden och på grund av den rådande prisnivån, där Kroatien är betydligt billigare än exempelvis Grekland så har Kroatien verkligen gått upp i popularitet rejält. Kroatien har även fått ett enormt uppsving efter att man filmade in en av världens största TV-serier i världen i Dubrovnik.